Waarschijnlijk klinkt het je logisch dat gezien we de naam Rewilding Drum gebruiken, de drum ook een niet onbelangrijke rol speelt in ons verhaal. Mensen denken soms initieel zelfs dat wij iets doen met drums…En misschien is dat ook wel een beetje zo.

 

Rewilding Drum?

In 1999 bezochten we het Atikamekw kamp ‘Camps des Dix’, gelegen op een klein eilandje aan het Lac Kempt nabij Manawan, Québec, Daar spendeerden we lange avonden in de tipi met de Ottawa familie en werd meer dan regelmatig de drum boven gehaald om voorouderlike gezangen te begeleiden.

Enkele maanden later reisden we opnieuw naar Québec en leerden we Bob 7 Crows kennen, een storyteller- singer song-writer van de Mic Mac Nation. Hij betoverde ons met zijn legendes, gezangen en,… zijn drum. Wisten wij toen veel dat hij jaren later het voorwoord zou schrijven van ons eerste boek.

Toen we in 2014 een ‘bedrijfsnaam’ zochten wisten we dat het woord “rewilding’ prominent aanwezig moest zijn.

Rewilding 

Ken je het woord rewilding? Er zijn veel mogelijke definities, maar een geldige defenitie zou deze kunnen zijn; Rewilding betekent het met rust laten van de natuur zodat die natuur zich kan herstellen in zijn oorspronkelijke staat en daar waar het nodig is en/of kan, diersoorten herintroduceren die het ecosysteem helpen versterken.

Wij richten ons vooral op rewilding als levensstijl. De mens terug herintroduceren in de natuur en hem tenvolle laten reconnectenen met zijn niet gedomesticeerde, natuurlijkste versie.

 

Kippenvel

Terug naar onze ‘bedrijfsnaam’. We zochten nog naar een aanvulling. Begin 2014 organiseerden we de Atilamekw Snowshoe Expedition en reisden  we samen met onze Atikamekw vrienden op sneeuwschoenen van Obedjiwan via Wemotacci naar Manawan, een tocht door het berenkoude winterse Québec, van ongeveer 300 kilometers.

De laatste kilometers hoorden we in de verte de intense en vreugdevolle drums. De Manawan dorpelingen wilden ons passend verwelkomen, met de drum dus. En toen, toen wisten we het! Vochtige ogen en kippenvel waren op dat eigenste moment getuigen van de geboorte van… Rewilding Drum.

Luttele jaren later zouden we zelfs een hoofdstuk aan de drum wijden in ons boek Rewilding, Herontdek je Natuurinstinct.

Ritme is even oud als de mens zelf. Altijd is er de intuïtieve nood geweest om op iets te tikken en ritme aan te geven. Natuurvolkeren gebruikten en gebruiken dit instrument, volledig gemaakt uit natuurlijke materialen, om alle andere geluiden en stemmen het zwijgen op te leggen en receptiever te worden voor wat de innerlijke stem te vertellen heeft.

 

De drum werd en wordt gebruikt bij feesten, concerten, sjamanistische evenementen en andere vieringen. Ook vandaag nog voelen wij nog de oerkracht van die drum, een kracht die we moeilijk kunnen omschrijven maar die er wel is. Het specifieke geluid van de drum gaat diep. Hij slaagt er in de puurste en eerlijkste gevoelens los te maken. De drum slaagt er zelfs in om het ritme van je hart te synchroniseren. 

 

Workshop Drum maken

In het verleden hadden we al twee mooie drums op de kop getikt, eentje in Québec en een andere in Inari (Finland) Maar na een zomer 2022 vol rewilding lifestyle activiteiten met onze klanten, we noemen ze liever gasten, is het najaar voor ons steeds een moment om te rusten en vooral om te herbronnen. Long story short, begin december schreven we ons in voor een workshop ‘maak je eigen drum’.

In een sfeervolle yurt in Eksel zou Pascalle van Walk in Trust ons een dag begeleiden in het proces. Heel veel inleiding was er niet. Het was onmiddellijk hands on. Eigenlijk was er helemaal geen inleiding, op misschien één zinnetje na, een zin die de ganse dag zou blijven nazinderen:

Een drum maken is een proces waar je doorheen gaat, een proces dat heel goed reflecteert hoe je leven er vandaag ongeveer uit ziet.

Er lagen een aantal huiden van verschillende dieren in water. Iedere deelnemer kon er eentje uitkiezen. Noch Kiki noch ikzelf hadden een specifieke voorkeur en we lieten die keuze eerder aan het toeval over.

Op zich is een drum maken niet héél moeilijk (op het maken van het houten frame na, iets wat Pascalle zelf had voorbereid) Het vraagt enige handigheid en na enkele technische aanwijzingen ging dat prima, hoewel je met de touw zo hier en daar wel effe letterlijk en figuurlijk in de knoop zit, een mooie en krachtige metafoor van het leven:

Geef niet op bij de eerste de beste knoop, vraag hulp waar en wanneer het kan en ga dan opnieuw zelf aan de slag.

Het uiteindelijke doel was een drum, en als het effe kon, een mooie drum maken, en eerlijk, het resultaat overtrof onze stoutste verwachtingen; we hebben beiden een drum, en ze zijn nog mooi ook!.

We sloten geblinddoekt bij een stukje opzwepende drummuziek (niet onze eigen drum, die moest nog drogen) een prachtige dag mindful handwerken af met een het bedanken van het hout en de huid die we gebruikt hadden om tot dit prachtig resultaat te komen.

Visoenen hadden we niet maar Kiki dacht wel intens aan een paard dat sterk, vrij, gezond en blij door de vlaktes rende. Ikzelf zat weer heel even bij onze Atikamek en Anishnabe vrienden en bij Bob 7 Crows.

Beide drums kregen ondertussen een mooie plaats in ons huis. Ze zullen ook in 2023 luid en krachtig de weg naar de rewilding lifestyle tonen.

 

Mag de drum je nog enkele vragen stellen?

De drum heeft overigens nog enkele vragen voor jou in petto. Neem zeker even de tijd om er over na te denken en ze te benatwoorden.

–> Dikwijls maken vervelende negatieve interene stemmetjes je het leven zuur. Welke van die stemmetjes zou je kordaat het zijgen willen opleggen?

–> Naar wie of naar wat zou je meer willen luisteren?

–> Geef je zodra je met iets in de knoop zit onmiddellijk op of vraag je raad/hulp om daarna gemotiveerd door te zetten? 

Wilde groet

Bert & Kiki