Het doet me enorm plezier te zien hoe we met z’n allen meer en meer interesse krijgen in medicinale en eetbare planten.  

Het enige spijtige daarbij is dat we meer dan eens enorm geboeid kijken naar exotische en ver van mijn bed planten, terwijl we planten én bloemen die we letterlijk in onze eigen tuin vinden over het hoofd zien.

Het overkwam ook mij. Ik was gefascineerd door ashwagandha uit India, maca uit Peru, goji uit Nepal, en ga zo maar door. Het kwam meer dan waarschijnlijk door mijn natuurlijke nieuwsgierigheid naar verre culturen en streken. 

Maar naarmate mijn eigen reconnectie met de natuur groter werd, ging ik me ook meer en meer verdiepen in wat er in de eigen omgeving te ontdekken en onderzoeken valt. 

De natuur weet steeds weer de juiste plant in jouw eigenste omgeving voorhanden te hebben die jij voor het één of het ander nodig hebt.

Of wat dacht je? Dat we in het Amazone gebied moeten wonen om een rijkdom aan geneeskrachtige planten te vinden? Helemaal fout! Ze zijn er. Alleen zien we ze niet, herkennen we ze niet en/of weten we niet wat er concreet mee aan te vangen.

Een voorbeeld? 

Dat  eenvoudige madeliefje (Bellis perennis), dat hoewel wild, zelfs in ons gedomesticeerd grasperk weet op te duiken. 

Bij het doorbreken van de lente zien we het met plezier in het gras staan. Maar al snel gaan we er aan wennen en het zonder meer maaien.

Het madeliefje… Wist je dat?

Het madeliefje is zeer lichtgevoelig. De bloemkroon opent bij de eerste zonnestralen en sluit wanneer het begint te schemeren. Bij grijs en regenachtig weer blijft het dan weer gesloten.. Een zeer betrouwbare weersvoorspeller dus.

Wist je dat het bloemetje ook eetbaar is? Zowel de blaadjes als hun bloemen brengen lentesalades tot leven en verfraaien vele gerechten. De ongeopende bloemknopjes kunnen worden gepekeld en gegeten als kappertjes.

Het madeliefje mag er dan wel schattig uit zien, delicaat is het allerminst. Het is bestand tegen temperaturen tot 10 graden onder nul.

Benieuwd naar meer botanische info? 

Eigenschappen

Het madeliefje heeft veel eigenschappen. Maar vandaag concentreren we ons op de ontstekingsremmende, regenererende en huidhelende effecten. 

Hoewel het voor deze doeleinden minder bekend is dan zijn beroemde neef arnica (Arnica montana), heeft het, weliswaar in mindere mate, de kracht om:

  • de microcirculatie te activeren en zo de genezing te stimuleren van blauwe plekken.
  • ontstekingsremmend te werken bij bijvoorbeeld verstuikingen.

Je kan het alleen gebruiken of combineren met andere planten zoals goudsbloem en weegbree.

Er zijn verschillende mogelijke bereidingen met madeliefjes, maar die op basis van olie zijn het beste voor huidverzorging.

Vandaag gaan we een eenvoudige balsem maken met slechts drie ingrediënten, je zal  zien hoe gemakkelijk dit is.

Balsem van madeliefjes

Als je niet gewend bent je eigen remedies te maken, raad ik je aan te starten met het maken van kleine hoeveelheden. De recepten die je her en der vindt, raden naar mijn smaak meestal een te grote hoeveelheid  grondstoffen aan. De ervaring leert dat meestal niet alles wordt gebruikt en het grootste deel van je bereiding uiteindelijk in de vuilbak belandt. En dat kan de bedoeling niet zijn, toch?

Begin daarom met een klein potje.

Wat heb je nodig?

  • 50 ml olijfolie *
  • twee handen vol verse madeliefjes ** (alleen bloem, stengelloos)

* Kies de best mogelijke olijfolie, dat wil zeggen EVOO (extra zuivere  olijfolie van eerste koude persing, rijk aan antioxidante polyfenolen)

** Maceraties van planten in olie worden meestal gedaan met droge planten om te voorkomen dat schimmel groeit door het water dat aanwezig is in verse planten. Zoals steeds zijn er uitzonderingen en met enkele voorzorgsmaatregelen kun je ook verse bloemen gebruiken.

Zo ga je tewerk

  • Verzamel de bloemen op een droge en zonnige dag zodat ze niet meer vochtig zijn door de dauw.
  • Doe ze in een schone glazen bokaal.
  • Overgiet ze met olijfolie.
  • Sluit de bokaal niet met een deksel maar dek hem af met een doek en een elastiekje of touwtje. Zo kan  het water uit de bloemen verdampen.
  • Laat de pot op de vensterbank staan, afgedekt met een papieren zak zoals  in de video, zodat het licht de olie niet beschadigt.
  • Laat drie weken trekken.
  • Roer minimaal één keer per week met een houten lepel.
  • Filter door gaas of theedoek en knijp de bloemen goed uit.

De gefilterde olie is klaar voor gebruik, maar je kan ook een balsem maken door bijenwas toe te voegen.

In de video heb ik een amberkleurig potje van 30 ml en 3 gram was gebruikt die je in een bain marie laat smelten.

Nu alleen nog laten afkoelen en… Klaar!

Je kan zowel met de olie als met de balsem je hals en decolleté inwrijven voor een verstevigend effect.

Had jij gedacht dat deze kleine, zo onbeduidend lijkende bloem zoveel goede eigenschappen heeft?

Hopelijk heb ik je weten te inspireren om nu in je eigen omgeving zelf op planten ontdekkingstocht te gaan.

Laat me zeker ook weten of je al enige ervaring hebt met madeliefjes en/of dat je de balsem gemaakt hebt of nog gaat maken.

Wil je ook aan de slag en meer ontdekken over de wereld van wilde planten, schrijf je vandaag nog in voor onze workshop Initiatie Wildplukken

>> MEER INFO INITIATIE WILDPLUKKEN WORKSHOP

Tot hoors en liefs,

Kiki