Jaren geleden stopte ik met parfums te gebruiken. 

Sinds ik met planten begon te werken, is mijn reukzin en mijn gevoeligheid voor natuurlijke aroma’s er enorm op verbeterd.

Tegelijkertijd ben ik steeds intoleranter geworden voor de kunstmatige, synthetische parfums die op een agressieve manier natuurlijke geuren verpesten.

Aroma’s van planten kunnen vangen is sinds de oudheid een menselijke ambitie.

Het gebruik van de alambiek om bloemenwater en etherische oliën te verkrijgen, door middel van distillatie van planten, wordt toegeschreven aan de Perzische arts Ibn Sina (ca. 980-1037), beter bekend als Avicenna, hoewel dit instrument veel eerder door Griekse alchemisten was uitgevonden.

Deze uitvinding betekende het echte begin van de extractie van plantaardige aroma’s. 

Niet alle aroma’s verdragen echter de hoge temperaturen die tijdens het distillatieproces ontstaan.

Dit is het geval voor  de meest delicate bloemen zoals bijvoorbeeld roos, jasmijn, violet, tuberoos, kamperfoelie of narcis.

Om hun parfum te extraheren, bestaat er een duizend jaar oude techniek die bekend staat als ‘enfleurage’.

Wat is een ‘enfleurage’?

De enfleurage bestaat uit het macereren van de gekozen bloemen in vet, waarbij de bloemen om de 24 uur vervangen worden door nieuwe bloemen totdat het lipide verzadigd is met parfum. (Er bestaan enfleurages waarbij het hele proces in totaal wel 70 dagen kan duren).

Vervolgens wordt het vet gemengd met alcohol en trekt het aroma in de alcohol.

De volgende stap is het verdampen van de alcohol waardoor de pure en geconcentreerde essentie ontstaat, die ’absoluut’ wordt genoemd.

Je kan je voorstellen dat het een werkintensief en tijdrovende procedure is. Persoonlijk vind ik het echter reconnecterend en rustgevend om te doen, maar dan wel in de vereenvoudigde versie. 

Die vereenvoudigde versie laat ik je graag zien in deze video.

Eenvoudige enfleurage

Wat we in feite doen, is een geparfumeerde olie verkrijgen die klaar is voor onmiddellijk gebruik.

Je hebt de volgende materialen nodig:

  • 2 schone glasplaten
  • 1 handdoek
  • 1 spatel

Ingrediënten

Bloemen

Neem een handenvol verse bloemen.

De hoeveelheid hangt af van het oppervlak van de glasplaten die je gaat gebruiken.

In dit geval heb ik rozen gekozen, meer specifiek de rimpelroos of Rosa rugosa-variëteit, een van de meest geurige en overvloedige in dit deel van de wereld.

Vet

Traditioneel werd er reuzel gebruikt maar ik raad je aan om geurloze kokosolie te gebruiken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur, zal je je olie een beetje verwarmen of afkoelen totdat je een textuur krijgt die op een zalf lijkt.

Dit maakt het gemakkelijker om de glasplaten uit te smeren.

Vitamine E (optioneel)

Liefst maak ik een kleine hoeveelheid voor onmiddellijk gebruik. Maar als je er meer wilt maken om te bewaren, moet je vitamine E als conserveermiddel toevoegen (één druppel voor elke 50 g bereiding +/-).

Werkwijze

  • Smeer éénn van de glazen platen in met kokosolie.
  • Verdeel de bloemen (in dit geval bloemblaadjes) over het gehele oppervlak.
  • Bedek de bloemen en kokosolie nu met de tweede glasplaat.
  • Wikkel de platen in een of meer handdoeken zodat de geur zich niet verspreidt.
  • Verwijder de bloemen na de eerste 24 uur met een pincet.
  • Herhaal zo vaak je wil.

Ik heb de bloemen slechts een keer ververst (48h) en het resultaat is meer dan bevredigend: een delicaat en subtiel rozenaroma.

Ik hoop dat je deze techniek leuk vindt en dat je van deze mooie zomerdagen profiteert om je geparfumeerde olie te bereiden.

Ga je er mee aan de slag? 

Laat het ons weten en vertel ons over je ervaringen, welke bloemen je hebt gebruikt en wat je van het resultaat vindt.

Wil meer ontdekken over de wereld van wilde planten, schrijf je vandaag nog in voor onze workshop Initiatie Wildplukken

Geniet van de zomer! 

Kiki