Ik kijk met heel veel vreugde en een vleugje weemoed terug op de voorbije kerstperiode en nog meer op de kerstperiodes uit mijn kindertijd. Slechts een ding ontbrak er toen om het plaatje compleet te maken…

Een kerstboom.

Bij ons thuis moesten ze echt niks weten van die boom. Het had allemaal zogezegd niets maar dan ook niets te maken met de echte kerstboodschap. Kerststallen en versiering genoeg, maar die boom, nee, dat was een brug te ver.

Je raadt het al, het eerst wat ik deed toen ik ging samenwonen was… Die kerstboom binnenhalen, elk jaar opnieuw.

Jaren later kom je dan weer op een punt waar je je vragen gaat stellen; “Zo een prachtexemplaar binnenhalen, om hem enkele weken later, compleet uitgedroogd te dumpen, dat is het toch ook niet helemaal?”

De vraag rijst dus na de feesten. “Wat nu met die boom?”

Misschien verbaast het je, maar er zijn meer opties dan je zou denken.

Je kan:

  • hem elk jaar opnieuw herplanten na de feesten.
  • composteren als hij te fel (uit)gedroogd is.
  • hem in je kippenhok achterlaten, kippen houden van ‘obstakels’ en kunnen zich zo ook wat beschermen tegen de weerelementen.
  • Last but not least kan je hem…opeten

Over dat opeten van je geliefde kerstboom wil ik nog wel even een boompje opzetten. Ik leerde enorm veel over naaldbomen en het gebruik ervan bij de Atikamekw en Anishnabe First Nations (indianen) in Canada.

Ik zag er o.a. hoe

  • ze de wortels kookten en behandelden op er stevig touw van te maken.
  • Ze in de winter de takken gebruikten om in een tent de koude grond te isoleren en er vervolgens heerlijk (ik ook) op te slapen.
  • Heerlijk en moraal boostend een infuus van de naalden smaakte wanneer de temperaturen een fikse duik hadden genomen.

De geur van naaldbomen doen me overigens altijd even wegdromen en terugdenken aan onze Canadese reizen.

Maar ook hier in België tracht ik mijn kennis over de prachtige naaldbomen steeds opnieuw te vergroten.

 

Welke soorten zijn eetbaar?

 

Het eerste wat je moet weten is dat bepaalde soorten wel degelijk giftig zijn.

Dus even goed opletten nu:

  • De taxusboom wordt gekenmerkt door zijn rode bessen en naalden die spiraalvormig op de tak zijn gegroepeerd. Zeer giftig!
  • De lariks is ook niet het meest geschikt voor inwendig gebruik omdat hij bij sommige mensen irritatie veroorzaakt.

De rest, zowel dennen als sparren, kan je zonder probleem consumeren. Wanneer je je (kerst)boom koopt, ga dan dus best voor  biologische gekweekt.

 

Je kerstboom op je bord: recepten

 

Nu je weet welke bomen je (niet) kan gebruiken, maak gebruik van je zintuigen en laat je verleiden door het heerlijke aroma. De recepten die ik voorstel zijn heel eenvoudig, dat is dus alvast geen excuus.

 

# 1. Pijnboomzout

Hak de naalden van je den of spar fijn met een mes en meng ze met zeezout. Laat de hoeveelheid afhangen  van je eigen smaak, wil je een zacht proevertje of onmiddellijk het straffere spul, jij beslist.

 

# 2. Pijnboomsuiker

Hak de naalden van je den of spar fijn met een mes en meng ze met kokos of suiker. Je desserts zullen nooit meer hetzelfde zijn!

 

# 3. Pijnboomkaas

Het recept om zelf kaas te maken, zowel met als zonder melk, is heel eenvoudig. Daarna hoef je alleen nog maar je gehakte dennennaalden toe te voegen om alle aroma’s vrij te maken. Als je de kaas niet wil of durft zelf maken, koop hem dan in de winkel en voeg de dennen later toe.

 

# 4. Azijn en naaldolie

Nog een heel eenvoudig recept dat alleen bestaat uit het laten trekken  van een paar spatakjes in olie of azijn (of beide). Olijfolie geniet mijn voorkeur.

De maceratie duurt ongeveer 15 dagen. Daarna verwijder je de dennentakken en je azijn of olie is klaar.

Als je het met azijn durft, kies dan voor appelcederazijn. In dit geval, macereer je gedurende 1 week. Ook hier weer alles filteren uiteraard.

Beide brouwsels zijn uitermate geschikt om die wilde touch en een subtiele bosaroma te geven aan je gerechten.

 

# 5. Bospesto

Als je al een geliefkoosd pesto recept hebt, kan je gewoon op veilig spelen. Vervang de basilicum door sparren- of dennennaalden. Probeer de zachtste en malste naalden te verzamelen.

Als je geen pesto-basisrecept hebt, geef ik je er hier eentje mee:

  • 1 deel geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino (of half / half)
  • 2 delen pijnboompitten
  • 3 delen fijngehakte spar- of dennennaalden
  • 1 teentje knoflook
  • Olijolie van de eerste koude persing en zeezout naar smaak.

Meng alles, bij voorkeur met een vijzel, plet alle ingrediënten goed zodat alle aroma’s vrijkomen en voeg geleidelijk de olie toe. Als je geen vijzel (of goesting) hebt, kan je het goedje mengen met een elektrisch apparaat.

 

# 6. Truffels

Een ander eenvoudig recept waar ze zijn, is om truffels te maken. Mijn favorieten zijn zonder oven of graanmeel en bevatten slechts 3 ingrediënten:

  • 1 kop amandel- of hazelnootmeel
  • ½ kop dadels die minstens een uur zijn geweekt
  • een handvol dennennaalden of zeer fijn gehakte sparrennaalden

Zo ga je aan de slag:

  1. Meng gedroogd fruitmeel met dadels in een keukenmachine tot je een deeg krijgt.
  2. Voeg de naalden toe en verwerk opnieuw.
  3. rol truffelballetjes met je handen
  4. Laat minstens een uur in de koelkast afkoelen.

# 7. Sparpoeder

Een groot deel van de naalden kan worden bewaard in poedervorm. Je moet ze gewoon een paar weken laten drogen en in een keukenmachine of koffiemolen verpulveren.

Dit poeder kan worden toegevoegd aan stoofschotels, soepen, salades, desserts …

Het is belangrijk om het in een luchtdichte glazen pot te bewaren, omdat het delicate aroma zeer snel afneemt vanwege de vluchtigheid van de etherische olie.

 

 

 

 

 

# 8. Infuus

Laat ons zeker ook niet het klassieke infuus vergeten. Je moet gewoon een of twee dennentakken in je kopje, thermoskan of waterkoker doen, heet (niet kokend!) water toevoegen en laten staan ​​totdat je de gewenste smaak hebt verkregen.

Omdat ik nogal een sterke smaak verkies, laat ik  het minstens een uur trekken in een thermoskan.

Na het verwijderen van de dennentak (ken) is je drankje klaar om te proeven. Het kan worden gezoet met een beetje honing.

Let wel, om te voorkomen dat de smaak na gebruik in je thermos blijft hangen, doe je er best een handvol zuiveringszout en heet water in en laat je het 24 uur staan ​​alvorens goed te spoelen. De geur zal helemaal weg zijn!

De infusie van dennen kan worden gebruikt in plaats van water om sauzen, soepen en stoofschotels te maken.

 

Nog enkele tips

 

De smaak van pijnbomen en dennen is krachtiger in het voorjaar, vooral de smaak van de zachte scheuten. Wees er in de lente dus zeker bij om ook dan eens al deze recepten uit te proberen.

In de recepten heb ik soms dennenhout en soms sparren voorgesteld, maar beide kunnen door elkaar worden gebruikt.

Ook ‘goesting’ om de tanden in die kerstboom te zetten ?

Vertel het me!

Wilde Groet,

Kiki

PS: Wil je je verdiepen in Rewilding als levensstijl? In ons boek REWILDING, herontdek je Natuurinstinct” vind je de concrete info om meteen aan de slag te gaan.